Gyerekvilág - Óvodás dalaim

Az ÓVODÁS DALAIM létrehozásának egyik alapvető célja az volt, hogy amikor egy kicsi gyermek megkapja, azonnal használni tudja. Csakúgy, mint egy játékot. Ha elsőre az esik jól, csak hallgassa. Akár játszás közben. Ahogy a felvételről a gyerekek neki énekelnek, az úgyis viszonylag hamar megnyitja a vágyát arra, hogy bekapcsolódjon, csatlakozzon hozzájuk. Előbb velük, később aztán a kíséret segítségével, egyedül is énekelni kezd majd egy kedvére való dalt.

  

Pedig a felnőttvilág róluk alkotott képe miatt ehhez nem sok reményt lehetne fűzni. Hiszen nem minden gyerek tud énekelni - mondják.
Azt meg ki akarná hallgatni, ahogy gyereke önfeledten, "hamisan" énekel, ügyetlenül, csúnya hangon és egyáltalán nem úgy, mint a "tehetségesebbje", akikről úgy tarják: az éneklés igazán nekik való. Pedig ez az út a tapasztaláshoz. A saját tapasztaláshoz. Így találnak rá az örömteli éneklésre azok is, akiket egy nevelő elsőre nem találna ezen a területen jó adottságúnak.

Az ÓVODÁS DALAIM népdalai, dalos játékai akusztikus hangszereken, gyerekek előadásában szólalnak meg. A hangszerelt változatok a népzenei gyökerek hű megtartásával, a komolyzene kamarazenélési alapjaiba is  bevezetnek.

Az újrahallgatások meghozzák a magabiztosságot. A zenét, vagy épp saját adottságaikat ízlelgetve haladnak tehát, egyből a teljes zenei formát tanulva. Ez is cél volt.

A tanmenet szerint a gyermekek zeneművekkel csak sokkal később ismerkednek. Hallgatás útján. Gyakorlatban csak azoknak nyílik lehetőségük erre, akik hangszertanulásba kezdenek.

Ez az anyag az éneklés során rávezet a teljes zenei formában való gondolkodásra. A bevezetővel, a közjátékokkal a periódus érzék fejlődik, természetessé lesz használata. Ritmus, valamint hallásfejlesztés is egyben ez a számukra megteremtett, használható lehetőség.

Az ÓVODÁS DALAIM anyaggal minden dal, dalos játék két hangnemben énekelhető el. A vonósnégyesre, fagottra, ütőhangszerekre írt kíséreten a dallamot halk furulyaszó helyettesíti. Ez ad segítséget az eligazodáshoz a kísérettel való éneklésben, az önálló megnyilvánulást segítve.

A felcsendülő dalok segítségével együtt énekelhet anya, apa és gyermekük, nagyi és unokája, testvérek, óvodástársak, kisiskolások.
Kicsik a nagyobbakkal, vagy bárki saját kedvtelésére, egyedül.

          


A díszdobozba csomagolt dupla cd, a hozzá tartozó kis munkafüzettel több mindent ad. Örömteli megélést, ismereteket, játékos tanulást, a fejlődés lehetőségét, s az önállóság megélését.

A választható kezdőhang megtapasztaltatása gyakorlatilag és szimbolikusan is nagy jelentőségű. Miért?

Az éneklők együtténekléskor kíséretet választhatnak. Más kezdőhangon kezdhetik a dalt a nagymamával, és egy másikon a magasabb hangon szívesebben éneklő kistestvérükkel. Ha a hangszeres kíséretet hangszerjátékukhoz használják, megint csak más hangnem lesz kívánatos.
A választási lehetőség döntést kíván. Kedvükre dönthetnek, saját adottságaik szerint, véleményezés nélkül. Kipróbálhatják, hogy a legjobb nekik, s azt is véleményezés nélkül. Nem kell megfelelniük.
Így érkeznek el a saját tehetségességük megéléséhez.

Annak felismerése még mindig késik az oktatásban, hogy nem feltétlenül a véleményezés, a megfeleltetés az út a tehetség kibontakoztatásához. Az adottságok a zene segítségével felfedeztethetők, megtapasztaltathatók, kibonthatók. A gyermek saját megélései során kell, hogy bizonyosságot nyerjen. Később ez lesz az alapja annak, hogy adottságait az élet valamennyi területén alkalmazhatóvá tegye. A zenetanulás legnagyobb adománya, hogy utat enged a gyermeki képességek gazdag tárházának megnyílásához.
Az ÓVODÁS DALAIM ezt a későbbiekre nézve fontos a megtapasztalást, az elengedhetetlen bizonyosság megszerzését hivatott segíteni.

 

1.  CD

 1. Tüzet viszek
 2. Beültettem kiskertemet
 3. Ninive /Mit akar...?
 4. Kiskece lányom
 5. Boglya tetején
 6. Cickom-cickom
 7. Járok egyedül

2.  CD

 1. Új a csizmám
  Ácsok vagyunk
  Bújj, bújj... /variáció/
 2. Kertem alatt
  Csérige madár
 3. Cifra palota
 4. Elvesztettem páromat
 5. Vót-e kinn az úr?
 6. Hullik a ...
  Hull a pelyhes...
 7. Én kicsike vagyok
 8. Altató

 

   

SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Önkéntes Műnyilvántartásban
Nyilvántartási szám: 007621